مقالات

SIEM و ساختار آن

SIEM

اطلاعات امنیتی و مدیریت رویداد (SIEM) یک جزء حیاتی از مراکز عملیات امنیتی مدرن (SOC) و یک راه حل امنیتی قدرتمند است که به سازمان ها کمک می کند تا تهدیدات و آسیب پذیری های امنیتی بالقوه را قبل از اینکه فرصتی برای ایجاد اختلال در عملیات کسب و کار داشته باشند شناسایی و برطرف کنند. با ترکیب قابلیت‌های مدیریت اطلاعات امنیتی (SIM) و مدیریت رویدادهای امنیتی (SEM)، سیستم‌های SIEM امکان نظارت، تجزیه و تحلیل و اتوماسیون تشخیص تهدید و پاسخ حادثه را در زمان واقعی فراهم می‌کنند.

تکامل SIEM

مفهوم SIEM با ظهور ابزارهای مدیریت لاگ که عملکردهای مدیریت اطلاعات امنیتی و مدیریت رویدادهای امنیتی را ارائه می کردند، سرچشمه گرفت. پلتفرم‌های اولیه نظارت و تجزیه و تحلیل بی‌درنگ رویدادهای مرتبط با امنیت و همچنین ردیابی و ثبت داده‌های امنیتی را برای اهداف انطباق و ممیزی تسهیل کردند. گارتنر در سال 2005 اصطلاح “SIEM” را برای توصیف ترکیبی از فناوری های SIM و SEM ابداع کرد.

در طول سال‌ها، نرم‌افزار SIEM تکامل یافته است تا تجزیه و تحلیل‌های امنیتی پیشرفته، هوش مصنوعی (AI)، قابلیت‌های یادگیری ماشین، و تجزیه و تحلیل رفتار کاربر و نهاد (UEBA) را در خود جای دهد. این پیشرفت‌ها سیستم‌های SIEM را قادر می‌سازد تا رفتارهای غیرعادی و شاخص‌های تهدیدات پیشرفته را شناسایی کند و آنها را برای نظارت بر امنیت و موارد استفاده مدیریت انطباق ضروری کند.

SIEM چگونه کار می کند

در هسته خود، راه حل های SIEM عملکردهای تجمیع، ادغام و مرتب سازی داده ها را برای شناسایی تهدیدها و رعایت الزامات انطباق داده ها انجام می دهند. آن‌ها داده‌های رویداد را از منابع مختلف در زیرساخت‌های فناوری اطلاعات سازمان، از جمله در محل و محیط‌های ابری دریافت می‌کنند. این شامل داده‌های گزارش رویداد از کاربران، نقاط پایانی، برنامه‌ها، منابع داده، بارهای کاری ابری، شبکه‌ها و سخت‌افزار و نرم‌افزار امنیتی است.

راه‌حل‌های SIEM از همبستگی رویداد و تجزیه و تحلیل برای شناسایی و درک الگوهای داده پیچیده استفاده می‌کنند و بینش‌هایی را برای مکان‌یابی سریع و کاهش تهدیدات احتمالی ارائه می‌دهند. SIEM با تجزیه و تحلیل عمیق رویدادهای امنیتی، میانگین زمان شناسایی (MTTD) و میانگین زمان پاسخ (MTTR) را برای تیم‌های امنیتی فناوری اطلاعات به طور قابل توجهی بهبود می‌بخشد.

این راه‌حل‌ها همچنین نظارت بر حادثه و هشدارهای امنیتی را از طریق داشبورد مرکزی ارائه می‌دهند، جایی که تیم‌های امنیتی می‌توانند هشدارها را تریاژ کنند، تهدیدها را شناسایی کنند و پاسخ یا اصلاح را آغاز کنند. تجسم داده‌های بی‌درنگ در داشبورد SIEM  به تحلیلگران امنیتی کمک می‌کند تا نوک‌ها یا روند فعالیت‌های مشکوک را شناسایی کنند. علاوه بر این، راه‌حل‌های SIEM به مدیریت انطباق و گزارش‌دهی، تولید گزارش‌های انطباق در زمان واقعی برای استانداردهای مختلف مانند PCI-DSS، GDPR، HIPAA  و SOX کمک می‌کنند.

مزایای SIEM

راه‌حل‌های SIEM مزایای بی‌شماری را برای سازمان‌ها در هر اندازه ارائه می‌کنند و به آن‌ها کمک می‌کنند تا خطرات امنیت فناوری اطلاعات را به طور فعال نظارت کرده و کاهش دهند. در اینجا برخی از مزایای کلیدی پیاده سازی SIEM آورده شده است:

  • تشخیص تهدید در زمان واقعی

SIEM حسابرسی و گزارش انطباق متمرکز را در کل زیرساخت سازمان امکان پذیر می کند. اتوماسیون پیشرفته جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل گزارش‌های سیستم و رویدادهای امنیتی را ساده‌تر می‌کند و مصرف منابع داخلی را کاهش می‌دهد و در عین حال استانداردهای گزارش انطباق دقیق را رعایت می‌کند.

  • اتوماسیون مبتنی بر هوش مصنوعی

راه حل های نسل بعدی SIEM با سیستم های هماهنگ سازی امنیتی، اتوماسیون و پاسخ (SOAR) ادغام می شوند. این راه‌حل‌ها از یادگیری ماشینی عمیق برای یادگیری خودکار از رفتار شبکه، مدیریت شناسایی پیچیده تهدید و تسریع در پروتکل‌های پاسخ به حادثه استفاده می‌کنند.

  • بهبود کارایی سازمانی

SIEM دید بهبود یافته را در محیط های IT فراهم می کند و کارایی بین بخشی را افزایش می دهد. داشبورد مرکزی یک نمای یکپارچه از داده‌های سیستم، هشدارها و اعلان‌ها را ارائه می‌دهد و امکان برقراری ارتباط و همکاری مؤثر در پاسخ به تهدیدات و حوادث امنیتی را فراهم می‌کند.

  • شناسایی تهدیدات پیشرفته و ناشناخته

با توجه به چشم انداز امنیت سایبری که به سرعت در حال تغییر است، سازمان ها به راه حل های قابل اعتمادی نیاز دارند که بتوانند تهدیدات امنیتی شناخته شده و ناشناخته را شناسایی کرده و به آنها پاسخ دهند. راه‌حل‌های SIEM از فیدهای اطلاعاتی تهدید یکپارچه و فناوری هوش مصنوعی برای کمک به تیم‌های امنیتی کمک می‌کند تا به طیف گسترده‌ای از حملات سایبری، از جمله تهدیدات داخلی، فیشینگ، باج‌افزار، حملات انکار سرویس توزیع‌شده (DDoS) و استخراج داده‌ها واکنش موثر نشان دهند.

  • انجام تحقیقات فارنزیک (Forensics)

راه حل های SIEM برای انجام تحقیقات فارنزیک پس از وقوع یک حادثه امنیتی ایده آل هستند. آنها جمع آوری و تجزیه و تحلیل کارآمد داده های گزارش از تمام دارایی های دیجیتال را امکان پذیر می کنند و بررسی فعالیت های مشکوک و اجرای فرآیندهای امنیتی مؤثرتر را تسهیل می کنند.

  • ارزیابی و گزارش در مورد انطباق

حسابرسی و گزارش انطباق می تواند یک کار پیچیده برای بسیاری از سازمان ها باشد. راه‌حل‌های SIEM با ارائه ممیزی‌های هم‌زمان و گزارش‌های درخواستی الزامات انطباق با مقررات، فرآیند را ساده می‌کنند.

  • نظارت بر کاربران و برنامه های کاربردی

با افزایش نیروی کار از راه دور، برنامه‌های کاربردی SaaS و سیاست‌های BYOD، سازمان‌ها نیاز به مشاهده ریسک‌های شبکه فراتر از محیط شبکه سنتی دارند. راه‌حل‌های SIEM تمام فعالیت‌های شبکه را در بین کاربران، دستگاه‌ها و برنامه‌ها ردیابی می‌کنند، شفافیت را بهبود می‌بخشند و تهدیدها را بدون توجه به جایی که به دارایی‌ها و خدمات دیجیتال دسترسی دارند، شناسایی می‌کنند.

بهترین روش های پیاده سازی

هنگام پیاده سازی SIEM، رعایت بهترین شیوه ها برای اطمینان از اثربخشی آن مهم است. در اینجا چند توصیه کلیدی وجود دارد:

    • محدوده را تعریف کنید: به وضوح تعریف کنید که سازمان شما چگونه از استقرار SIEM سود می برد و موارد استفاده امنیتی مناسب را تنظیم می کند.
    • قوانین همبستگی داده‌های طراحی: قوانین همبستگی داده‌های از پیش تعریف‌شده را در تمام سیستم‌ها و شبکه‌ها، از جمله استقرار ابرها، اعمال کنید.
    • الزامات انطباق: همه الزامات انطباق را شناسایی کنید و راه حل SIEM را برای ممیزی و گزارش این استانداردها در زمان واقعی پیکربندی کنید.
    • فهرست و طبقه‌بندی دارایی‌های دیجیتال: فهرست و طبقه‌بندی همه دارایی‌های دیجیتال در زیرساخت‌های فناوری اطلاعات سازمان شما برای مدیریت داده‌های گزارش، شناسایی سوءاستفاده‌های دسترسی، و نظارت مؤثر بر فعالیت‌های شبکه.
    • سیاست‌های BYOD را ایجاد کنید: خط‌مشی‌ها، پیکربندی‌های فناوری اطلاعات و محدودیت‌هایی را ایجاد کنید که هنگام یکپارچه‌سازی راه‌حل SIEM قابل نظارت باشند.
    • تنظیمات SIEM را تنظیم کنید: به طور منظم پیکربندی های SIEM را تنظیم کنید تا نکات مثبت کاذب در هشدارهای امنیتی کاهش یابد.
    • طرح‌های واکنش به حوادث مستند: برنامه‌ها و گردش‌های کاری واکنش به حادثه را مستند و تمرین کنید تا از واکنش سریع به حوادث امنیتی اطمینان حاصل کنید.
    • اتوماسیون اهرمی: فرآیندها را با استفاده از هوش مصنوعی و فناوری‌های امنیتی مانند SOAR برای افزایش کارایی به‌طور خودکار انجام دهید.
    • ارائه دهندگان خدمات امنیتی مدیریت شده (MSSPs) را در نظر بگیرید: امکان کار با MSSP برای مدیریت استقرار SIEM را ارزیابی کنید، به خصوص اگر کسب و کار شما نیازهای منحصر به فردی دارد یا نیاز به مدیریت و نگهداری مداوم دارد.

آینده SIEM

آینده SIEM نزدیک به پیشرفت در هوش مصنوعی و قابلیت های شناختی است. با افزایش حجم داده‌ها با فناوری‌هایی مانند اینترنت اشیا، محاسبات ابری و موبایل، سیستم‌های SIEM از هوش مصنوعی برای پشتیبانی از انواع داده‌های بیشتر استفاده می‌کنند و درک عمیق‌تری از مناظر تهدید در حال تکامل به دست می‌آورند. هوش مصنوعی SIEM را قادر می‌سازد تا انطباق و رشد کند و توانایی‌های تصمیم‌گیری افزایش یافته و از امنیت سیستم‌های دیجیتال پشتیبانی کند.

در نتیجه، SIEM یک راه‌حل امنیتی ضروری است که سازمان‌ها را قادر می‌سازد تا تهدیدات و آسیب‌پذیری‌های امنیتی بالقوه را شناسایی، پاسخ داده و آن‌ها را کاهش دهند. SIEM با استفاده از تجزیه و تحلیل پیشرفته، اتوماسیون و نظارت در زمان واقعی، وضعیت امنیتی سازمان را به طور قابل توجهی بهبود می بخشد و به برآوردن الزامات انطباق کمک می کند. اجرای بهترین شیوه‌های SIEM کارایی راه‌حل را تضمین می‌کند و با پیشرفت فناوری، SIEM به تکامل و سازگاری با چالش‌های امنیتی در حال ظهور ادامه خواهد داد.

از آشنایی با شما خوشحالیم 👋

برای باخبر شدن از آخرین خبرهای دنیای امنیت، لطفا در خبرنامه سیندادسک عضو شوید.